Sunday, July 5, 2009

DO DRUGE OBALE

Svoju snagu prepoznaćeš po tome
koliko si u stanju da prebrodiš trenutak
Jer trenutak je teži i strašniji i duži od
večnosti


Miroslav Antić

Šetate gradom, ulica prepuna ljudi. Gledate se, a ne vidite jedni druge. Kao da gledaju kroz vas. Osmeh je dogadjaj. Lica pod teretom briga. U žurbi. Prolaze pored vas u bujici reči preko mobilnih telefona. Ako uspemo da se sretnemo pričamo svoje priče. Da li smo se čuli? Ne. Svako je ostao u svojoj ljusci. Da li ste se prepoznali? Ja jesam. Čudite se? Zašto? I psiholozi doživljavaju sve kao i drugi ljudi – razočarenje, povredjenost, bes, ranjivost, odbačenost, nesigurnost. Psiholog nije poštedjen borbe. Samo je obučen da to što mu se dešava prepozna i protumači. Kao profesionalac on to promišljeno koristi, ali nosi u sebi. Da nije tako, kako bi razumeo druge ljude? Ili sebe. Prepoznati usamljenost nije prijatno ali je neophodno da bismo mogli da nastavimo dalje Čovek je biće stvoreno da bude sa drugima. Ali kako?
Otvoriti se za svet i dobro otvoriti svoja čula. Ljude ne gledati kroz fijoke – koliko imaju novca, kako su obučeni, koje su nacije, u šta i u koga veruju, i kome pripadaju.
Videti čoveka. Treba razlikovati samoću i usamljenost. Samoća je biti sam sa sobom srediti misli i utiske i biti dobro. Usamljenost boli. Važno je znati da je sasvim prirodno osećati se usamljeno, imati i takve dane. Problem je kad to stanje predugo traje. Treba uložiti napor i očuvati svoj duh. Ne odustati u traganju za sobom i drugima. Biti svestan praznine koju osećaš i ići dalje. To priznanje samom sebi, da si usamljen, pokazaće da si snažan. Priznanje znači i da ćeš preduzeti nešto i odupreti se. Prepreke kazuju da se treba boriti. Ispit jeste težak ali svaki, i najmanji pomak daje snagu. U usamljenosti čovek se često oseća slep za sve oko sebe. Lepotu treba tražiti svuda i ako smo sami. Razvijati i negovati ljubav za sebe i svet. Ne mogu uticati na sve ali mogu na na svoj lični svet – kakav želim da bude, kako ću da kontaktiram, šta prihvatam, šta ne, šta želim i hoću od sebe. Verujući u sebe privući ćeš druge ljude. Tada svet ni za tebe ni za druge neće biti isti. Kad nadjemo sebe i svoj svet po meri, traganje za bliskom osobom, ma koliko da traje, više ne plaši.

No comments:

Post a Comment