Sunday, July 5, 2009

SMEH KAO LEK

Da li je april zaista toliko luckast, kao što se priča?

Još malo i april će promoliti iza ćoška svoje žuto pegavo, nasmejano lice. Čeka da Baba Marta ode svojim putem, da se ušunja u odaje gde su sunce, vetar, kiša. Jedva čeka da zavrti ringišpil vremena. Rekli su mu da je vrteška samo za odrasle, ali koje dete bude baš uvek poslušno? Počinje da se igra, slobodno, onako kako to samo deca znaju. Vrti točak sve brže...Sunce, oblaci, kiša, pa ponovo sunce, sneg... pa šta!Svojim dolaskom april nas podseća na ono što pomaže da naš duh bude čio, a to je humor, šala, smeh. Zbog vedrine koju sobom nosi, odrasli onoga ko se bavi humorom umeju da proglase neozbiljnim.
No, da li je baš tako? Često ne primećujemo koliko nam šala pomaže da očuvamo unutrašnju ravnotežu, posebno u teškim vremenima. Humor oslobađa napetosti i straha, kad glavna opasnost prođe. Vrlo često, način na koji se neko šali pokazuje kakva je ličnost. Ne treba se šaliti sa ozbiljnim stvarima. Takođe, mora se biti veoma oprezan sa šalama na račun druge osobe. Ako to već činite, to može biti samo osoba za koju znate da vam neće zameriti. Sa drugim se šalite samo onoliko koliko možete prihvatiti šalu na sopstveni račun. Humorom možete naći prečicu do nečijeg srca i zauvek ga osvojiti.
Način korišćenja humora pokazuje inteligenciju osobe, jer zahteva vešto balansiranje pojmovima, pokazuje da se stvari mogu posmatrati na drugačiji način.
Ako nije dobar »žongler«, osoba rizikuje da sklizne u glupost, prostakluk. Za dan šale podsetite odrasle da probude vragolane koji su negde u njima zaspali, da imamo jedan život, da vreme prolazi. Pokažite im da svakodnevica može da bude i drugačija ako se sami potrudimo da nam bude lepo.
Neka dozvole deci u sebi da se poigraju sa vama, pa će njihove brige postati podnošljivije. Poklonite osmeh od srca nekom ko vam je drag. Pojaviće se tada u drugim očima nezaboravne iskrice. To će biti znak da nam april nije uzalud došao.

No comments:

Post a Comment