Sunday, July 5, 2009

KUDA IDEŠ, SVETE MOJ?

Ima smisla obrazovati samo
pametne. Obrazovani bez pameti, velika su
zabluda i opasnost


Duško Radović

U životu svakog čoveka postoji period kada se shvati značenje starogrčke poruke proročice u Delfima: »Spoznaj samog sebe«. A sa 14 ili 19 godinato nije lako učiniti. Treba se privići na promene koje zapažamo, bilo da se vidimo u ogledalu svog stana, što je jednostavnije, bilo da je u pitanju aktiviranje unutrašnjeg ogledala u koje se mora pogledati da bi se odgovorilo na pitanja: Koje je moje mesto pod suncem, ko sam, šta osećam? Sve se odjednom u čoveku budi... Osluškujemo pulsiranje svoga srca i uma. Jedan od trenutaka kada se ozbiljnije pozabavimo sobom i svojim mestom u svetu je izbor zanimanja i situacija prijemnih ispita, a to je važna prekretnica u formiranju identiteta mladog čoveka. Snova je mnogo. Da bi san o bavljenju određenom profesijom postao realnost potrebno je, pre svega, sebi odgovoriti na neka pitanja: Koliko moje sposobnosti odgovaraju zahtevima koje postavlja određeno zanimanje, kakve su osobine moje ličnosti, temperament i karakter, i kako doživljavam samog sebe, koliko sam informisan o strukama koje su ponuđene, kakva će biti potreba za određenim zanimanjem u budućnosti?
Ako želite da budete sigurni i izbegnete nedoumice prilikom traženja odgovora na ova i mnoga druga pitanja, obratite se stručnjacima, psiholozima, pre svega psihologu u Službi za zapošljavanje. Porazgovarajte sa njima, ali konačna odluka i izbor zanimanja zavise samo od vas. Posavetujte se i sa svojim najbližima i uzmite u obzir i njihove argumente zašto Vam predlažu određeni izbor, ali znajte, odgovornost je najviše na Vama. Budite svesni da ćete raditi određeni posao svakog dana 40 godina, da nema dobre i loše profesije, razlikuju se samo ljudi koji vole ili ne vole posao koji rade i po tome da li ga rade savesno, profesionalno ili nekorektno i nemarno, bez volje.
Situacija prijemnog ispita predstavlja svojevrstan stres ali, i izazov koji zahteva mobilisanje postojećih unutrašnjih snaga u ličnosti. Obično se doživljava strepnja, čiji stepen zavisi od osobe. Ne možemo uticati na sve indirektne faktore koje nosi prijemni ispit ali, ono na šta sigurno moćemo uticati je naše znanje i samopouzdanje. U pripremu ispita valja uložiti trud. Opšteg recepta nema, jer je svako od nas već uvideo tokom dosadašnjeg školovanja šta mu i koliko od opštih načina učenja odgovara. Na ispitu je važno da budete sigurni u sebe i da u sebe verujete. Kako? Recite sebi: »Ako sam radio, nemoguće da baš ništa ne znam«. Kako se osloboditi treme? Bitno je da znamo da je u datom trenutku najvažnija »hladna« glava i misliti na zadatak ispred sebe. Tu se jača snaga volje. Sve probleme, trzavice ostavi iza sebe. Nije vreme za paniku. Ako i ne odgovorite na sva pitanja na testu, to ne mora da bude odlučujuće. Verujte u sebe, Vi ste jedinstven sklop osobina, to što ćete dati na prijemnom ne može niko kao Vi.
Šta kad svoje ime ne nađete na spisku primljenih? Zavisi kakva ste osoba. Neko se više obeshrabri, neko manje. I na ovakve ishode se mora računati. Bitno je imati alternativu i znati šta se hoće od svog života. Pokušajte da realno sagledate šta su želje a šta mogućnosti. Veća je sramota biti bez odgovornosti za sopstveni životni put, nego pasti na prijemnom. Dajte sebi vremena da razmislite ali, odredite rok. Ako odlučite da ponovo pokušate sledeći put, pronađite nešto čime ćete se u međuvremenu baviti da Vam vreme ne prolazi u čekanju. Osetićete se korisnijim. Nije uteha, već istina kada se kaže da niko nije talentovan samo za jedan posao. Događa se da se čovek, kada se ekonomski osamostali, kasnije vrati svojim ambicijama. Budite sigurni u sebe i svoj put, ma kakav on bio.
Želim Vam da budete srećno profesionalno opredeljeni!

No comments:

Post a Comment