Sunday, July 5, 2009

KAKO PREPOZNATI ODRASLE

Svako je pametan
samo onoliko koliko pameti
uspe da upotrebi, a ne
onoliko koliko je ima


Duško Radović

U poslednje vreme obraća mi se dosta roditelja zabrinutih za odrastanje svoje dece, jer se u njega upliću cigarete, alkohol, droga. Ući u svet odraslih nije lako. Treba se snaći u mnoštvu pravila. Za neke stvari »još si mali«, za druge »već si odrastao«. Nesigurnost je velika. Zvanično stav odraslih prema korišćenju sredstava zavisnosti je negativan, a indirektan primer? Ako si muškarac, imaš problem, plakati ne smeš, a piće? To se prećuti. Vršnjaci adolescenata čekaju da se uključe u svet odraslih. Posmatraju šta odrasli rade. Zašto često kažu: nisi neko jer ne piješ, ne pušiš, ne radiš što i većina? Ne razmišlja se da su oni koji tako govore nesigurni u sebe, pa posmatraju stvari površno i nezrelo se pridružuju većini.
Roditelji treba da ukažu da se odraslost i zrelost pokazuje odnosom prema obavezama u školi i na poslu, prihvatanjem odgovornosti u odnosima sa suprotnim polom, da se nezavisnost i sloboda ličnosti pokazuje kreativnim odnosom prema svetu. Ako ste u porodici imali loš primer, pa tu nema sigurnosti, svoju zrelost dokazaćete pre svega sebi, kroz samovaspitanje. Možda su neki roditelji preambiciozni pa previše očekuju od deteta. Ne ostavljaju mu slobodu izbora, već ga zadržavaju u poziciji večnog deteta, koje ima zacrtan roditeljski put. Takvu rastrzanost mladog bića, vešto koriste profiteri nudeći »trenutno olakšanje« u vidu žvaka, cigareta koje u sebi sadrže drogu.
»Samo ću još ovaj put«, kažu. Početak je naoko bezazlen, ali treba znati, da u tom slučaju nikome ne može da pruži garanciju ni za koga, da li će moći da stane sa drogom. Posle, i kada se hoće, ne može se bez sličnih sredstava, jer ste navikli telo i duh da zavisi, da se oslanja na cigarete, alkohol, drogu, umesto na sebe. Privlačnost ličnosti ne stiče se trenutnim prečicama, koje pružaju cigareta, piće i opijati, već sigurnošću koja vremenom dolazi iznutra, preuzimanjem odgovornosti za svoj život po cenu da nekad ne budemo prihvaćeni, a da od toga ne pravimo paniku. Roditelji, pomozite deci u tome!
Time ćete im omogućiti da budu strpljivi u građenju ličnog životnog stila i radu na sebi.

No comments:

Post a Comment