Sunday, July 5, 2009

PROTIV GLUPOSTI I DOSADE

Verujem da ste se i ovog leta dobro odmorili, sklopili nova poznanstva, nadisali se svežeg vazduha i upili toplinu sunca. Većina će se uveriti u istinitost izreke: »Sve što je lepo kratko traje«, ali život je točak promena koji donosi i šansu, novi izazov. Zahvaljujući letu, pripremili ste svoje pametne glave kao ratari za setvu. Kao oranice ispucale od letnje žege, mlade glave čekaju da ih napojite vodom mudrosti i semenom znanja iz kojeg će, ako budete vredno radili, negovali ga, zalivali znanjem, nići čudno, najlepše drvo u vrtu vaše duše. Ako pažljivo usvajamo znanja, dobićemo riznicu mudrosti. Učenje zahteva određen napor, koji se u budućnosti isplati. Toga se setite ako vam bude teško u savlađivanju gradiva. Među vama ćete primetiti i ove godine poletarce koji jedva čekaju da upoznaju šta je to škola i zbog čega ih roditelji i odrasli tako važno gledaju kad kažu »budući školarac«. Za njih se otvara sasvim novi svet. Zahvaljujući mudrosti svojih roditelja i učitelja, upoznaće školu kao sjajno mesto koje ima svoje čari: poverenje, druženje, saradnju s drugima, saznanja koja nam formiraju ličnost i uvode nas u svet odraslih. Naučiće da pravilno raspodele svoje aktivnosti.
Molim roditelje da nikako ne zaborave da mališanima obezbede i vreme za odmor i igru, da ih budno prate na njihovom putu saznanja i budu tu kad zateba. Da im prvih dana ne preopterete torbe, da budu u kontaktu sa školom, jer je detetu stalo da i škola i oni koje voli sarađuju. Važno je imati poverenje u svoje dete i imati meru pri mešanju u izbor njegovih drugova. Valja biti prilagodljiv situacijama kao roditelj. Kvalitet učenja ne zavisi od vremena provedenog u učenju.
Dragi roditelji, pomozite mudrošću svojoj deci u prvim školskim koracima, u toj važnoj etapi za njihov život, kako bi sutra postali vredni, dobri ljudi. Kroz prozor mi dopire zvuk školskog zvona i vesela graja iz školskog dvorišta. Nešto se setih stihova pesme: »Neki novi klinci«...

No comments:

Post a Comment