Sunday, July 5, 2009

RECENZIJA

Koliko god da koračamo sigurno stazama života u izvesnim trenucima osetimo potrebu da svoja razmišljanja podelimo sa nekim i time potvrdimo ili ne verodostojnost svojih stavova. Nekada nam nedostaje sigurnosti i tada nam je neophodna reč prijatelja, drage nam osobe ili stručnog lica, kojom ćemo razrešiti dileme o kojima razmišljamo. Adekvatna i blagonaklona reč stručnog lica-saradnika, u pravo vreme, usmerava naša dalja razmišljanja i aktivnosti, kultiviše naše emocije, sistematizuje naša iskustva.
Nekada imamo potrebu i u mogućnosti smo da vodimo razgovor sa takvim osobama, ponekad to ne želimo mada smo svesni činjenice da ne znamo kako da rešimo dilemu ili problem koji je pred nama.
Na osnovu svog višegodišnjeg iskustva autor ove knjige svakom od nas, na jedan poseban i posredan način, pruža mogućnost da razrešimo mnoge dileme o kojima smo razmišljali ili nam trenutno predstavljaju problem. Možda nismo u mogućnosti da u svom okruženju dobijemo adekvatne odgovore na pitanja u vezi problema koji nam se nameće, možda ne želimo da razgovaramo o njemu, ili nas je strah da bilo kome iznesemo svoj problem i zatražimo pomoć. U takvim trenucima svima će nam biti od koristi ova knjiga, koja nam u različitim životnim situacijama može biti vodilja, kako i sam autor ističe, «na putu do sebe».
Na sebi svojstven i kreativan način autor nudi čitaocu različite problem-situacije, prepoznatljive i životne, a zatim ukazuje na neka od mogućih rešenja datih problema. Medjutim, ono što ovim tekstovima daje posebnu vrednost jeste neponovljiv pristup autora svakom od ponudjenih rešenja. On ne daje gotova rešenja za utvrdjen problem već čitaoca navodi na razmišljanje o onome šta je i kako do sada činio u datim situacijama, koliko je to bilo pravovremeno i adekvatno, šta treba menjati u sopstvenom ponašanju, u funkciji preventivnog delovanja ili rešavanja postojećeg problema.
Aktuelnost odabranih tema na izvestan način datim tekstovima daje trajnu vrednost i podstiče čitaoca da, čitajući ih iznova, sagledava nove pristupe u rešavanju odredjenog problema i na različit način, iz različitih uglova, razmišlja o njima, što uslovljava promenu njegovog ponašanja i komunikacije.
U tekstovima koji se nalaze u ovoj knjizi autor obrazlaže vrlo prepoznatljive životne probleme koji često uslovljavaju ispoljavanje negativnih emocija kod pojedinca. Medjutim, njegov znalački pristup odabranim temema pruža čitaocu optimističku viziju rešenja mogućih problema.
Zadovoljstvo nam je što je ova knjiga pred nama. Svojim vrednostima ona će obogatiti iskustvo svakog njenog čitaoca, podstaći ga na razmišljanje i učiniti ga zadovoljnijim.

Dr Emina Kopas-Vukašinović, pedagog,
naučni saradnik Instituta za pedagoška istraživanja Beograd i docent Filozofskog fakulteta u Nišu


»Nije život što i polje preći« - mudra je i večna istina koja je našla svoje mesto kao naslov jednog od tekstova u knjizi koju imamo pred sobom. Doživljavam je kao sažetak svih sadržaja i kao motiv nastanka same knjige.
Život jeste vrhovna vrednost, ali takože i veliki izazov. Poput nemirne reke on ume svojim strujama, brzacima i virovima svakoga od nas da dovede u opasnost i ponese u neželjenim pravcima. Staložena, mudra i dobronamerna reč prijatelja, posebno stručnjaka, tada je dobrodošla kao čamac za spasavanje. Ova knjiga je upravo zbir dobronamernih reči prijatelja - profesionalca koje nas podsećaju na velike i »male« žiuvotne teme, nenametljivo i optimistički nudeći putokaze za rešenja različitih dilema i kvalitetniji, humaniji život. Namenjena je prvenstveno mladim ljudima kao podrška u godinama sazrevanja i traganja za ličnim identitetom, ali zapravo može dobro doći svima. Jer želje, strahovi, gnev, nemiri, nesigurnost, površnost, povodljivost, trka za važnim i manje važnim ciljevima, prelomni životni događaji. . . osobine su i iskustva svakog od nas bez obzira na uzrast, poreklo, obrazovni i socijalni status, profesiju. Čoveku se u bilo kom životnom dobu može dogoditi da, zagledavši se suviše u sebe ili druge, izgubi suštinu i prenebregne veoma važne stvari ili se nađe pred situacijom koja mu izgleda kao nerešiv problem. Družeći se sa ovom knjigom možemo posredno ili neposredno naći odgovore na neke svoje dileme, nezadovoljstva i stranputice. Životu se učimo celog života. Potraga za ravnotežom u sebi i sa spoljašnjim svetom je suština ovog učenja. U tome nam je svima, češće ili ređe, neophodna podrška i pomoć. Potražite je u knjizi »Kroz vrtloge na putu do sebe«.

Nada Zorić, školski psiholog, stručni saradnik OŠ »Sveti Sava« u Kikindi

No comments:

Post a Comment